Co doporučuje ájurvéda na podzim?


Co doporučuje ájurvéda na podzim
.docx
Download DOCX • 1.71MB

Co doporučuje ájurvéda na podzim?


Podzim to je období, kdy vše dozrává a příroda dokončuje, co na jaře začala, rostliny začínají přecházet do odpočinkového režimu, počasí se ochlazuje, zvyšuje se vítr a chlad.

K tomu je i u člověka třeba přihlédnout, měl by po aktivním létě ubrat na plynu, zpomalit.

Z pocitu vnímání okolního světa, pomalinku přejít více k vnímání svého nitra, více do sebe, do svého já.

Zpomalit, více odpočívat, více spát a dodržovat denní režim.

Charakteristika podzimu:


Prvek: kov

Chuť: kyselá

Hlavní řídící orgán: plíce

Párový orgán: tlusté střevo

Živel: vítr a éter

Je málo: ohně( slunce , teplo).

Někdy když prší, je dost vody, vlhka a to zvyšuje i kaphu( zahlenění plic a stagnace energie).


Hlavní vliv na konstituci Váta.

Při stagnaci energie to ovlivňuje o kaphu a u pitty, když není uzemnění to způsobuje vysychání a deprese.

Jsem více náchylní k nemocem, tlusté střevo je sídlem imunity a plíce sídlem dýchání a rozvodu kyslíku a energie v těle.

Narušení rovnováhy v těle jsem více náchylní k nemocem, k virovým i bakteriálním infekcím, více prožíváme splín a deprese. Zhoršuje se trávení a vstřebávání živin.


Co nejvíce vadí:

Studené- tedy studené jídlo, nevařené, hořké, trpké a moc štiplavé( vysušuje).

Vadí také příliš lehké a suché jídlo( zelené saláty, syrová zelenina, suchary).


Co pomáhá a vyvažuje zvýšený vítr a éter?

Vše co uzemňuje a ohřívá.

Chuť :

Slaná

Sladká

Kyselá

Vlastnosti:

Teplá

Vodnatá

Výživná, uzemňující

Vařená


Teplá vařená strava, pořádně uvařená a přitom výživná, hustá.

Polévky, kaše, omáčky, knedlíky, testoviny, jídla z obilovin jako je pšenice, ovesné vločky, rýže.

Různé čočky a fazole, ořechy, semínka, nejlépe namočená a tepelně upravená.

Spíše jídla s vodou a s mlékem, se smetanou, hojně používat ghí, máslo, oleje.

Zařadit ovoce a kořenovou zeleninu.

Bylinkové zahřívající čaje a teplou vodu .

Ráno je nejlepší teplá voda s citrónem, pro kaphy může být i grepová šťáva s teplu vodou.

Snídaně: mohou být u Váty kaše z obilí , sypané skořicí a s medem. Pitty kaše bez medu s ovocem a kardamomem, kaphy si dají ovoce se skořicí a medem.

Nebo ideální ovoce jsou jablka se skořicí a zázvorem, mohou být i vařená nebo v podobě jablkového závinu. Sušené ovoce raději namočené ve vodě.

Na oběd: Váty nejlépe Kičří s rýží a zeleninou, popřípadě s mungdahlem a červenou čočkou, lehce okořeněné.

Pitty si dají Těstoviny se zeleninovou omáčkou a sýrem. Mohou ale taky Kičrí, jen lehce okořeněné.

Kaphy si dají brambory a zeleninu na páře, tofu lehce opečené a pořádně okořeněné. Kočrí by při očistě také mohli ,ale výrazně okořenit i s pomocí česneku, pepře a chilli.


Na večeři si Váty dají hustou zeleninovou polévku zahuštěnou obilnýma vločkama.

Pitty si dají polévku se smetanou a k tomu pšeničnou placku.

Kaphy si dají graham s pečenou zeleninou a houbami.

Kaphy nebudou šetřit kořením a bylinami, Váty si také jídlo okoření, ale uberou na pálivosti a chilli raději ne. Pitty se vzdají přemíry koření, použijí spíše zelené byliny a lehce soli.

Vhodné koření:

Váty: sůl, džíra, kmín, tmavý cukr, med, kmín, pepř, zázvor, skořice, hřebíček, majoránka, bazalka, oregano, kurkuma, kardamom, vanilka.

Pitty: kmín, fenykl, džíra, korinadr, kardamom, pepř dlouhý, zázvor opatrně, majoránka, oregano, bazalka, bobkový list, muškátový oříšek, vanilka, kurkuma, cukr.

Kapha: kmín, džíra, pepř, chilli, zázvor sušený, bobkový list, skořice, hřebíček, bazalka, oregano, kurkuma, hořčičná semínka, černucha setá, kajenský pepř, med.

Jak se projevuje nerovnováha?

Většinou zvýšená Váta má tyto projevy:

Suchost sliznic

Suchá kůže

Zhoršené trávení, nadýmání

Špatný spánek

Deprese a melancholie

Křupající kosti

Bolest svalů a kostí

Zhoršená imunita a náchylnost k infekcím

Ztráta koncentrace a výkyvy nálad


Co se dále ájurvéda doporučuje zařadit na podzim, aby se tělo dostalo lépe do harmonie těla i mysli?

1. Očista nosu-konvičkou nééti a sezamový olej do nosu


2. Očista jazyka- ráno po probuzení, aktivovat trávicí enzymy, vyčistit kanálky v ústech.

3. Očista tlustého střeva a zažívání, nejlépe ještě v září.

Jednodenní očista, nebo pomocí jídla Kičrí nebo Triphalou

4. Olejové masáže celého těla i hlavy.( např. abhyanga, pizhichil pomocí měšců, automasáž olejem)

5. Parní sauna ( svédan box)

6. Vodní wellnes s teplou vodou

7. Více spánku

8. Více odpočinku

9. Meditace

10. Jóga a lehké procházky do přírody na slunci nebo i za tmy.

11. Hlídat si pitný režim s teplou vodou.

Olejové masáže a svédan terapie děláme v ájurvédském centru Ramiza, stačí se objednat www.ramiza.cz, tel. 604 278 455. info@ramiza.cz.





Potraviny vhodné na snídaně:

Kaše ano, ale ne každý den. Když je moc vodnatá snídaně, moc to tlumí trávicí oheň a ten se ani na podzim nesmí moc tlumit, jinak se omezí i v dalších hodinách dne a to není moc zdravé. Je dobré to střídat občas s pečivem třeba namazaným medem nebo marmeládou.

Ovoce okořeněné i vařené, sušené ovoce raději namočené, teplá topinka s česnekem a teplou zeleninou.

Potraviny prospěšné a vhodné zařadit na obědy a večeře:

Obiloviny( pšenice, oves, rýže), mléko a mléčné výrobky, vejce, fazole, houby

Ghí, máslo, oleje, ořechy a semínka

Ovoce sladké a vodnaté

Zelenina kořenová a raději vařená.


Potraviny nevhodné na podzim:

Studené jogurty z ledničky

Ledové saláty

Hromada nevařené zeleniny

Klíčky

Suchary

Přemíra kukuřice, pohanky a jáhel. Pro Váty a Pitty není vhodné ani žito.


Nevhodné jsou velké půsty.

Nevhodné je i přílišná aktivita a málo přestávek a odpočinku.


Potraviny vhodné k obědu a k večeři:

Může být výživnějsí jídlo, např: vejce, sýry, obiloviny, smetana, smetanové sýry, pšeničný chleba, knedlíky, omáčky, kaše, i ovesné kaše, rýžové potraviny, těstoviny.

Vařená a dušená zelenina, zapečená zelenina, brambory, luštěniny, tofu, tempeh, kompoty, vyzrálé ovoce.


Podpořit trávení pomocí koření a bylin.

Lze si pomoci i trávicími elixíry, které se dávají před jídlem.

Zázvorový elixír: sušený zázvor, citrónová šťáva a sůl.

Chyawanprash- kořeněná ovocná marmeláda, podporuje trávení i vyživuje zároveň.

KKF- koření římský kmín, koriandr, fenykl, vařit z toho čaj s medem a citrónem.

Citrónová tráva- čaj.





Většinu koření a i byliny a elixíry , oleje, ghí a další potřeby najdete u nás v centru Ramiza v Třinci. Lesní 62. www.ramiza.cz. Jsme zde na objednávku, takže volejte předem, když nás chcete navštívit na tel: 604 278 455.



150 zobrazení