Co doporučuje ájurvéda na podzim?
Co doporučuje ájurvéda na podzim?
Podzim to je období, kdy vše dozrává a příroda dokončuje, co na jaře začala, rostliny začínají přecházet do odpočinkového režimu, počasí se ochlazuje, zvyšuje se vítr a chlad.
K tomu je i u člověka třeba přihlédnout, měl by po aktivním létě ubrat na plynu, zpomalit.
Z pocitu vnímání okolního světa, pomalinku přejít více k vnímání svého nitra, více do sebe, do svého já.
Zpomalit, více odpočívat, více spát a dodržovat denní režim.
Charakteristika podzimu:
Prvek: kov
Chuť: kyselá
Hlavní řídící orgán: plíce
Párový orgán: tlusté střevo
Živel: vítr a éter
Je málo: ohně( slunce , teplo).
Někdy když prší, je dost vody, vlhka a to zvyšuje i kaphu( zahlenění plic a stagnace energie).
Hlavní vliv na konstituci Váta.
Při stagnaci energie to ovlivňuje o kaphu a u pitty, když není uzemnění to způsobuje vysychání a deprese.
Jsem více náchylní k nemocem, tlusté střevo je sídlem imunity a plíce sídlem dýchání a rozvodu kyslíku a energie v těle.
Narušení rovnováhy v těle jsem více náchylní k nemocem, k virovým i bakteriálním infekcím, více prožíváme splín a deprese. Zhoršuje se trávení a vstřebávání živin.
Co nejvíce vadí:
Studené- tedy studené jídlo, nevařené, hořké, trpké a moc štiplavé( vysušuje).
Vadí také příliš lehké a suché jídlo( zelené saláty, syrová zelenina, suchary).
Co pomáhá a vyvažuje zvýšený vítr a éter?
Vše co uzemňuje a ohřívá.
Chuť :
Slaná
Sladká
Kyselá
Vlastnosti:
Teplá
Vodnatá
Výživná, uzemňující
Vařená
Teplá vařená strava, pořádně uvařená a přitom výživná, hustá.
Polévky, kaše, omáčky, knedlíky, testoviny, jídla z obilovin jako je pšenice, ovesné vločky, rýže.
Různé čočky a fazole, ořechy, semínka, nejlépe namočená a tepelně upravená.
Spíše jídla s vodou a s mlékem, se smetanou, hojně používat ghí, máslo, oleje.
Zařadit ovoce a kořenovou zeleninu.
Bylinkové zahřívající čaje a teplou vodu .
Ráno je nejlepší teplá voda s citrónem, pro kaphy může být i grepová šťáva s teplu vodou.
Snídaně: mohou být u Váty kaše z obilí , sypané skořicí a s medem. Pitty kaše bez medu s ovocem a kardamomem, kaphy si dají ovoce se skořicí a medem.
Nebo ideální ovoce jsou jablka se skořicí a zázvorem, mohou být i vařená nebo v podobě jablkového závinu. Sušené ovoce raději namočené ve vodě.
Na oběd: Váty nejlépe Kičří s rýží a zeleninou, popřípadě s mungdahlem a červenou čočkou, lehce okořeněné.
Pitty si dají Těstoviny se zeleninovou omáčkou a sýrem. Mohou ale taky Kičrí, jen lehce okořeněné.
Kaphy si dají brambory a zeleninu na páře, tofu lehce opečené a pořádně okořeněné. Kočrí by při očistě také mohli ,ale výrazně okořenit i s pomocí česneku, pepře a chilli.
Na večeři si Váty dají hustou zeleninovou polévku zahuštěnou obilnýma vločkama.
Pitty si dají polévku se smetanou a k tomu pšeničnou placku.
Kaphy si dají graham s pečenou zeleninou a houbami.
Kaphy nebudou šetřit kořením a bylinami, Váty si také jídlo okoření, ale uberou na pálivosti a chilli raději ne. Pitty se vzdají přemíry koření, použijí spíše zelené byliny a lehce soli.
Vhodné koření:
Váty: sůl, džíra, kmín, tmavý cukr, med, kmín, pepř, zázvor, skořice, hřebíček, majoránka, bazalka, oregano, kurkuma, kardamom, vanilka.
Pitty: kmín, fenykl, džíra, korinadr, kardamom, pepř dlouhý, zázvor opatrně, majoránka, oregano, bazalka, bobkový list, muškátový oříšek, vanilka, kurkuma, cukr.
Kapha: kmín, džíra, pepř, chilli, zázvor sušený, bobkový list, skořice, hřebíček, bazalka, oregano, kurkuma, hořčičná semínka, černucha setá, kajenský pepř, med.
Jak se projevuje nerovnováha?
Většinou zvýšená Váta má tyto projevy:
Suchost sliznic
Suchá kůže
Zhoršené trávení, nadýmání
Špatný spánek
Deprese a melancholie
Křupající kosti
Bolest svalů a kostí
Zhoršená imunita a náchylnost k infekcím
Ztráta koncentrace a výkyvy nálad
Co se dále ájurvéda doporučuje zařadit na podzim, aby se tělo dostalo lépe do harmonie těla i mysli?
1. Očista nosu-konvičkou nééti a sezamový olej do nosu
2. Očista jazyka- ráno po probuzení, aktivovat trávicí enzymy, vyčistit kanálky v ústech.
3. Očista tlustého střeva a zažívání, nejlépe ještě v září.
Jednodenní očista, nebo pomocí jídla Kičrí nebo Triphalou
4. Olejové masáže celého těla i hlavy.( např. abhyanga, pizhichil pomocí měšců, automasáž olejem)
5. Parní sauna ( svédan box)
6. Vodní wellnes s teplou vodou
7. Více spánku
8. Více odpočinku
9. Meditace
10. Jóga a lehké procházky do přírody na slunci nebo i za tmy.
11. Hlídat si pitný režim s teplou vodou.
Olejové masáže a svédan terapie děláme v ájurvédském centru Ramiza, stačí se objednat www.ramiza.cz, tel. 604 278 455. info@ramiza.cz.
Potraviny vhodné na snídaně:
Kaše ano, ale ne každý den. Když je moc vodnatá snídaně, moc to tlumí trávicí oheň a ten se ani na podzim nesmí moc tlumit, jinak se omezí i v dalších hodinách dne a to není moc zdravé. Je dobré to střídat občas s pečivem třeba namazaným medem nebo marmeládou.
Ovoce okořeněné i vařené, sušené ovoce raději namočené, teplá topinka s česnekem a teplou zeleninou.
Potraviny prospěšné a vhodné zařadit na obědy a večeře:
Obiloviny( pšenice, oves, rýže), mléko a mléčné výrobky, vejce, fazole, houby
Ghí, máslo, oleje, ořechy a semínka
Ovoce sladké a vodnaté
Zelenina kořenová a raději vařená.
Potraviny nevhodné na podzim:
Studené jogurty z ledničky
Ledové saláty
Hromada nevařené zeleniny
Klíčky
Suchary
Přemíra kukuřice, pohanky a jáhel. Pro Váty a Pitty není vhodné ani žito.
Nevhodné jsou velké půsty.
Nevhodné je i přílišná aktivita a málo přestávek a odpočinku.
Potraviny vhodné k obědu a k večeři:
Může být výživnějsí jídlo, např: vejce, sýry, obiloviny, smetana, smetanové sýry, pšeničný chleba, knedlíky, omáčky, kaše, i ovesné kaše, rýžové potraviny, těstoviny.
Vařená a dušená zelenina, zapečená zelenina, brambory, luštěniny, tofu, tempeh, kompoty, vyzrálé ovoce.
Podpořit trávení pomocí koření a bylin.
Lze si pomoci i trávicími elixíry, které se dávají před jídlem.
Zázvorový elixír: sušený zázvor, citrónová šťáva a sůl.
Chyawanprash- kořeněná ovocná marmeláda, podporuje trávení i vyživuje zároveň.
KKF- koření římský kmín, koriandr, fenykl, vařit z toho čaj s medem a citrónem.
Citrónová tráva- čaj.
Většinu koření a i byliny a elixíry , oleje, ghí a další potřeby najdete u nás v centru Ramiza v Třinci. Lesní 62. www.ramiza.cz. Jsme zde na objednávku, takže volejte předem, když nás chcete navštívit na tel: 604 278 455.
Kommentare