Dýňová omáčka s tofu a doporučení ájurvédy


Na podzim dle ájurvédy je třeba pro zvýšený vliv Váty , hlavně u lidí, co mají dost Váty a nebo věk nad 50 let, přidat více teplá , výživná a tekutější jídla. Raději slaná, sladká a mírně kyselé chuti. Je období dýní a tak nabízím jednoduchý a vhodný recept. Jí se k obědu a nebo k večeři.


Budete potřebovat: na 4 porce

500g Dýni, může být hokaido i klasická velká dýně. Je třeba ji očistit a nakrájet na malé 3cm kousky.

2 stroužky česneku

1 cibule

150ml mléka ( může být i kokosové)

200g rajčatového protlaku nebo drcená rajčata

400g Tofu natural

2 polévkové lžíce oleje nebo ghí

Sůl, trikatu( zázvor, černý pepř a dlouhý pepř), bazalka

špetka asafoetidy

trošku citrónové šťávy a 250ml vody

Pro kaphy lze přidat trošku kajenského pepře nebo chili papričky.


Postup:

Očištěnou a nakrájenou cibuli opečete na oleji asi 1 minutu, přidáte česnek a nakrájenou dýni, podlijete vodou a dusíte asi10 minut. Během dušení přidáte sůl, trikatu a bazalku. Nakonec přidáte rajčatový protlak a vše rozmixujete na hladkou omáčku. Zjemníte mlékem a dochutíte citrónovou šťávou. Nakonec vmícháte nakrájené tofu na malé 1cm kousky a prohřejete ještě 1 minutu. Podává se nejlépe s rýží, ale výborné je to i s těstovinami.

Vhodné pro Váty i Pitty.

Kaphy mouhou toto jídlo mít, ale přidají si tam trošku chili papričky a nebo kajenský pepř. Jako přílohu bych pak volila pohanku nebo žitný chléb.




264 zobrazení