Dýňová omáčka s tofu a doporučení ájurvédy
Na podzim dle ájurvédy je třeba pro zvýšený vliv Váty , hlavně u lidí, co mají dost Váty a nebo věk nad 50 let, přidat více teplá , výživná a tekutější jídla. Raději slaná, sladká a mírně kyselé chuti. Je období dýní a tak nabízím jednoduchý a vhodný recept. Jí se k obědu a nebo k večeři.
Budete potřebovat: na 4 porce
500g Dýni, může být hokaido i klasická velká dýně. Je třeba ji očistit a nakrájet na malé 3cm kousky.
2 stroužky česneku
1 cibule
150ml mléka ( může být i kokosové)
200g rajčatového protlaku nebo drcená rajčata
400g Tofu natural
2 polévkové lžíce oleje nebo ghí
Sůl, trikatu( zázvor, černý pepř a dlouhý pepř), bazalka
špetka asafoetidy
trošku citrónové šťávy a 250ml vody
Pro kaphy lze přidat trošku kajenského pepře nebo chili papričky.
Postup:
Očištěnou a nakrájenou cibuli opečete na oleji asi 1 minutu, přidáte česnek a nakrájenou dýni, podlijete vodou a dusíte asi10 minut. Během dušení přidáte sůl, trikatu a bazalku. Nakonec přidáte rajčatový protlak a vše rozmixujete na hladkou omáčku. Zjemníte mlékem a dochutíte citrónovou šťávou. Nakonec vmícháte nakrájené tofu na malé 1cm kousky a prohřejete ještě 1 minutu. Podává se nejlépe s rýží, ale výborné je to i s těstovinami.
Vhodné pro Váty i Pitty.
Kaphy mouhou toto jídlo mít, ale přidají si tam trošku chili papričky a nebo kajenský pepř. Jako přílohu bych pak volila pohanku nebo žitný chléb.
Comments