• Ing. Dagmar Mrajcová

Přibrali jste a chcete nějaké to kilo dolů?

Říká se, že během covidového omezení většina lidí přibrala v průměru 5kg. Pokud chcete přebytečný tuk dát pryč, nejlépe je upravit své stravování, tak jak vám patří dle vaší konstituce a pak zohlednit roční období. V květnu máme ještě doznívající období kaphy, tedy tendence nabírat, zadržovat. Pomůže odlehčení stravy, více zeleniny, méně tuku a cukru, může být jídlo sušší konzistence, uděláme tělu detoxikaci, přidáme pohyb, nejlépe aktivní pobyt v přírodě. Sluníčko a kyslík jsou obecně tím nejlepším lékem po zimě. Můžeme zařadit teplé koupele, hořké bylinky, štiplavější koření a celotělové masáže.

Pokud máte rádi pohanku a kroupy, tak právě nyní je vhodná doba na jejich zařazení do jídelníčku a vyjímečně ji mohou jíst i váty, protože na jaře i v létě to nejméně vátám vadí. Kaphy ji mohou celoročně.

Přidávám jednoduchý recept:

Pohanka, červená čočka a kroupy se zeleninou

60g pohanky, 60g středních krup, 60g červené čočky,100g brokolice, 100g mrkve, 100 g celeru,1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 polévkové lžíce oleje nebo ghí, sůl, římský kmín, černucha setá ( džíra), hořčičná semínka, kurkuma, pepř černý, pepř dlouhý ( pipali) , 1cm zázvor nebo sušený, chili paprička ( pokud ji snesete), majoránka, petrželová nať, může být trošku kopřivové listy.

Na oleji nebo ghí opečeme lehce nakrájenou cibuli a česnek, přidáme římský kmín, hořčičná semínka a černuchu setou, koření za chvíli začne vonět. Pak přidáme nakrájenou zeleninu a propranou pohanku a kroupy. Doplníme vodou asi 1,5 litru a vaříme. Během vaření přidáme sůl, kousíček zázvoru a ostatní koření. Vaříme do změknutí krup a zeleniny asi 30 minut. Pokud chcete hustší jídlo , dejte méně vody, pokud chcete spíše polévku, vody přidejte, protože se během vaření část vypaří a obiloviny ji hodně zahustí. Na talíři lze zdobit zelenými lístečky petržele, koriandru nebo salátovými lístečky.

Jídlo je plnohodnotné, přitom lehce stravitelné a pomocí přidaného koření se kvalitně stráví.

Pokud chcete odlehčit trávení, tak taková jednoduchá jídla jsou to nejlepší, co můžete jíst. Podobně lze připravit pokrm s rýží a mungem. Nebojte se přidávat do jídel čerstvé byliny, napři. kopřivy, mátu, šalvěj, medvědí česnek a podobně, zvýší se tím hodnota pokrmu o plno užitečných látek.

Taková černucha setá, hořčičná semínka nebo kopřiva, tak to vám pomůže odhlenit plíce a nastartovat trávicí oheň.




41 zobrazení