Rychlé vaření v létě, Kičrí


Je teplo a Vám se nechce trávit čas v kuchyni? Potřebujete ale jíst a tak přemýšlíte co by jste snědli a co uvařit, aby to bylo rychlé, výživné a přitom jste se po tom necítili těžce a unaveně.?

Naučím Vás uvařit jednoduché a přitom výživné jídlo, jmenuje se Kičrí ( někde najdete Kičarí, Kichrí,..).

V létě můžete hodně improvizovat, takže lze obměňovat zeleninu. kterou k tomu použijete, v letním období se dle ájurvédy zelenina nejlépe tráví a tak si jí bohatě dopřejte. Může být i více zeleniny čerstvé, tu použijte na dozdobení talíře a dejte si tam i hodně zelených lístečků a různé salátové listy a vodnatou zeleninu. Na vaření do základu doporučuji cibuli, česnek, mrkev, dýni, cuketu, batáty, brokolici, ale zase volte dle svých potřeb a pocitů, každý máme jiné potřeby. Některé Pitty mají problém s trávením cibule a česneku, tak volte třeba pórek, a nebo to vynechte.....

Základní suroviny na Kičrí:

1 porce: 2 polévkové lžíce rýže( basmatti, jasmínová, kulatozrnná), 2 polévkové lžíce Mungdahlu( loupané zelené mungo, ale může být i červená čočka, mungo celé, adzuki fazole). 1 litr vody, 1/2 čajové lžičky soli, 1/4 čajové lžičky římského kmínu, 1/4 čajové lžičky kurkumy, 1/4 čajové lžičky pepře, 1/4 čajové lžičky sušeného zázvoru nebo 1 cm čerstvého zázvoru, 1/2 cibule, 1 stroužek česneku, 1 mrkev, kousek dýně, kousek brokolice nebo bátátu. 1 čajová vrchovatá lžička ghí( ale může být i olej). Nějaká čerstvá zelenina na ozdobu, např. polníček, rukola, zelený salát, ředkvička, rajče, okurka, paprika......

Postup přípravy:

Namočíte do vody rýži a mungdahl( nebo čočku) asi na 2 hodiny, pokud to nejde tak déle vaříte, luštěnina musí být měkká a dobře uvařená, jinak dělá v břichu paseku.

Očistíte a nakrájíte na malé kousky zeleninu, jako je cibule, česnek, zázvor, mrkev, dýni a jinou , třeba brokolici.....

Dám ghí do hrnce nebo vyšší pánvičky, na to hodím římský kmín, někdy hořčičná semínka, a nechám pár vteřin provonět, ihned přidám cibuli, česnek, mrkev a další zeleninu, přidám kurkumu, pepř a sůl, lehce promíchám a asi po 1minutě zaliju vodou a nechám dusit 15 minut, občas zamíchám a někdy i doleju trošku vody, pokud se mi zdá , že se moc vody vsáklo a vypařilo během vaření. Pak vypnu vaření, zakryju hrnec poklicí a nechám 10 minut dojít , vstřebá se voda a luštěnina změkne a vše se krásně propojí. Mezitím už si chystám talíře a ozdobu čerstvou zeleninou, kterou si dochutím troškou soli a bylinkami, mohu i obohatit dobrým olejem, lehce pokapu třeba lněným nebo konopným olejem. Nakonec přidám na talíř hotové teplé kičrí a mohu jíst.

Rychlejší varianta , připravím vše ráno, jen lehce povařím, vše smíchám, hodím do termosky a nesu do práce s sebou. Za 2 až 3 hodinky je jídlo ideálně dovařené i akorát teplé.

Pokud někdo potřebuje podpořit trávení a má rád kořeněné, tak může během vaření přidat trošku čili, koriandru, asafoetidy, oregána, bazalku......kreativitě se meze nekladou, zázvor, kurkuma, římský kmín a pepř se solí je ale základ.

Toto jídlo dobře poslouží i během detoxu, můžete to klidně jíst i 3X denně na snídani, oběd i večeři. A to i 28 dní v kuse ( bohatě stačí 5 dní), krásně Vás to vyčistí, odlehčí i ubere nějaký ten tuk na bříšku. Pak doporučuji uvařit 3 porce, vždy na 1 den najednou a jen si to přihřejete. Na další den raději čerstvé. K tomu se samozřejmě už nic jiného nejí, žádné svačinky, ani pamlsky. Hodně se pije teplá voda a nebo bylinkové čaje podporující očistu trávicího traktu. ( například Tulsi, zázvor, fenykl, šalvěj,.....).

Vše potřebné na vaření Kičrí najdete u nás v Ramize- v ájurvédském centru v Třinci, včetně koření, ghí, mungdahlu, máme i podpůrné bylinky na očistu a čaje Tulsi. Kdo potřebuje, naučíme ho i kičrí uvařit a vysvětlíme, co je pro jeho individualitu ještě dobré přidat . www.ramiza.cz, tel: 604278455.







25 zobrazení