CESTA K ROVNOVÁZE
Stravování
DŮLEŽITOST
V Ájúrvédě je jídlo jednou z hlavních složek úspěchu.
Při vaření je důležité mimo základní suroviny používat i koření a byliny, aby se zlepšila povaha jídla dle individuálních potřeb jedince. Koření je nejen na dochucení, ale současně mění kvalitu výsledného jídla a je i lékem. Podporuje nebo tlumí trávení, dle potřeb. Podporuje správný trávicí oheň a vylučování.
Rozlišujeme 6 základních chutí:
Slaná
Sladká
Kyselá
Hořká
Trpká
Štiplavá
Dále se hledí i na tyto vlastnosti potravin:
teplé / studené
lehké / težké
suché / vlhké
mastné / nemastné
ochlazující / zahřívající
hladké / hrubé
JAK JE TO V ÁJURVÉDĚ
Složení jídla je závislé na vaší konstituci
Každá dóša má své vlastní chutě a jinými chutěmi se vyrovnává do rovnováhy:
JÍDELNÍČEK
Sestavíme Vám osobní jídelníček, abyste sami dokázali dát své tělo do harmonie.
Pokud je člověk v rovnováze, měly by být všechny tyto chutě a vlastnosti zastoupeny v 1 jídle. V případě nerovnováhy musí některé chutě převažovat, dle převažující dóši (konstituční energie).
Musíme zohlednit při návrhu ideálního stravování i denní dobu, roční období, vlivy počasí a také životní etapu člověka, což znamená brát ohled i na současný stav těla, psychiky a výdej energie.
Typy konstitucí
VÁTA
Základní chuťe: hořká, štiplavá a trpká
Vyrovnávají ji: slaná, sladká a kyselá
PITTA
Základní chuťe: kyselá, slaná, štiplavá
Vyrovnávají ji: hořká, sladká a trpká
KAPHA
Základní chuťe: sladká, slaná, kyselá
Vyrovnávají ji: hořká, štiplavá a trpká