top of page
diagnostika.jpg

CESTA K ROVNOVÁZE

Stravování

Webiste_Ramiza_strava.jpg

DŮLEŽITOST

V Ájúrvédě je jídlo jednou z hlavních složek úspěchu.

Při vaření je důležité mimo základní suroviny používat i koření a byliny, aby se zlepšila povaha jídla dle individuálních potřeb jedince. Koření je nejen na dochucení, ale současně mění kvalitu výsledného jídla a je i lékem. Podporuje nebo tlumí trávení, dle potřeb. Podporuje správný trávicí oheň a vylučování.

Rozlišujeme 6 základních chutí:

Slaná

Sladká

Kyselá

Hořká

Trpká

Štiplavá

Dále se hledí i na tyto vlastnosti potravin:

teplé / studené

lehké / težké

suché / vlhké

mastné / nemastné

ochlazující / zahřívající

hladké / hrubé

Doktori.png

SPOLEHNOUT SE NA INTELIGENCI TĚLA A MYSLI JE VÁŠ ÚKOL

Jak na to? A jak vás správně nastartovat je úkolem ájurvédika.

JAK JE TO V ÁJURVÉDĚ

Složení jídla je závislé na vaší konstituci

Každá dóša má své vlastní chutě a jinými chutěmi se vyrovnává do rovnováhy:

jídelníček-na-web.jpg

JÍDELNÍČEK

Sestavíme Vám osobní jídelníček, abyste sami dokázali dát své tělo do harmonie. 

Pokud je člověk v rovnováze, měly by být všechny tyto chutě a vlastnosti zastoupeny v 1 jídle. V případě nerovnováhy musí některé chutě převažovat, dle převažující dóši (konstituční energie). 

 

Musíme zohlednit při návrhu ideálního stravování i denní dobu, roční období, vlivy počasí a také životní etapu člověka, což znamená brát ohled i na současný stav těla, psychiky a výdej energie. 

Typy konstitucí

VÁTA

vata.png

Základní chuťe: hořká, štiplavá a trpká

Vyrovnávají ji: slaná, sladká a kyselá

PITTA

pitta.png

Základní chuťe: kyselá, slaná, štiplavá

Vyrovnávají ji: hořká, sladká a trpká

KAPHA

kapha.png

Základní chuťe: sladká, slaná, kyselá

Vyrovnávají ji: hořká, štiplavá a trpká

bottom of page