Energie v ájurvédě
top of page

Energie v ájurvédě


Nejlepším lékařem pro každou bytost je příroda. Je dobré se obracet k přírodním zákonům a tam hledat spojení a soulad . Ve všem platí známý „Zákon zachování energie“, jinak tomu není u člověka, u zvířat i u rostlin. Žádná energie jen tak nevznikne ani nezanikne, jen dochází k její transformaci, třeba v teplo, v pohyb, v myšlení, ke trávení atd. Jestliže chceme kvalitně a zdravě žít, je třeba mít v sobě správně rozložené energie. Energii dodáváme do těla ze stravy, pití, ze vzduchu, z vody a z okolí. Pokud ji chceme mít dostatek, nejen na trávení a vylučování, ale i na práci a své koníčky a radosti, musíme pro to něco udělat. Dostali jsem do vínku při narození každý jinak svou kapacitu energie pro běžný život, proto někdo má energie na rozdávání a někdo jí má sotva pro sebe. Něco jsme zdědili a něco můžeme ovlivnit svým chováním, svým přístupem k životu. Ájurvéda pracuje se základními živly, jako je vzduch, oheň, voda, země a éter. Každý živel má svou charakteristickou vlastnost a svou energii. Každý z nás má v sobě všechny tyto živly, ale každý jinak rozložené, jinak veliké a jinak nakombinované. Základem dobrého zdraví, dlouhověkosti a dobrého pocitu v životě, je mít všechny živly ve své rovnováze, tak jak je nám dáno při narození, to je naše přirozenost. Výchylky od přirozenosti, ať už nahoru nebo dolů vždy přinášejí problémy a časem nepohodu, bolesti a nemoci. Pokud víme, jak to máme správně mít, dokážeme si hlídat svou stravu, své aktivity a relaxaci, tak jak potřebujeme a jemné výkyvy lehce zvládneme. Víme, jak upravit své činnosti, spánek, preference ve stravě a případně co dělat dalšího, aby se tělo přizpůsobilo i změnám podnebí, životním změnám, stáří a starostem. Jednotlivé živly ovlivňují nejen naše tělo, schopnost strávit jídlo, schopnost nepotřebné vyloučit, mít dostatek síly, nadšení ale i myšlení, paměť, kvalitu spánku, délku nutné relaxace, chuť něco měnit a schopnost cítit, vcítit se, schopnost analýzy, sebereflexe, ovládání emocí a další. Je dobré pěstovat vůli a naučit se se svou energií pracovat, základem je ji ale dobře znát. Ájurvéda z kombinací jednotlivých živlů vytvořila systém tzv. Dóš. Jsou 3 základní dóši: Váta, Pitta a Kapha. Doporučujeme si nechat udělat diagnostiku u dobrého ájurvédika, ten vysvětlí a dá doporučení pro běžný provoz života přímo na míru. Volejte : 604 278 455.


Dóši

Ájurvéda rozlišuje 3 základní dóši ( energetické typy) : Váta, Pitta, Kapha,

a jejich možné kombinace, celkem 7 základních typů lidí:

Každý má všechny 3 dóši v sobě, většinou 1 převládá, nebo 2 jsou stejně veliké a převládají a nebo všechny 3 jsou stejně veliké.

Typy lidí:

Váta -převládá Váta, ostatní dóši jsou méně zastoupeny

Pitta- převládá Pitta, ostatní jsou méně zastoupeny

Kapha- převládá Kapha, ostatní jsou méně zastoupeny

Váta Kapha- 2 dóši Váta a Kapha jsou v rovnováze, Pitty je nejméně

Pitta Kapha- 2 dóši Pitta a Kapha jsou v rovnováze, Váty je nejméně

Pitta Váta-2 dóši Pitta a Váta jsou v rovnováze, Kaphy je nejméně

typ Sám-Váta, Pitta , Kapha- všechny 3 dóši jsou stejně veliké.

Každý jedinec má svou specifickou kombinaci a velikost jednotlivých dóš, jinak projevenou jejich sílu, proto je toto dělení velmi zjednodušené. Někdo má projev dóši více na těle, jiný více ve své mysli a zcela jinak vše prožívá ve své duši. Závisí v podstatě na jedinečném vývoji každé duše, která se projevuje jak na těle, tak i v mysli.


60 zobrazení
bottom of page