Kapha období- doporučení
top of page

Kapha období- doporučení

Období Kaphy je od poloviny února až do poloviny května
































Co to znamená projev kaphy podle ájurvédy:

· Zadržujeme vodu, tuky ( hmotu)

· Hromadíme, vytváří se v těle tukové boule, kožní nárůstky , nádory

· Vše stagnuje, je vše pomalé a nepohyblivé, nejen tělo, ale i mysl

· Máme tendenci k letargii a k lenosti, mysl je melancholická až depresivní

Co je dobré udělat pro udržení zdraví a harmonie:


1. Věnujte se každý den dostatečné fyzické aktivitě , je období, kdy je třeba pohybu více přidat, mnohem více než v období Váty.

2. Snižte příjem tuků, smažených a masitých jídel ( pozor na skryté tuky).

3. Vyhýbejte se ledovým a studeným jídlům a nápojům.

4. Omezte mléčné výrobky, teď by mohli zbytečně zahleňovat a tvořit v těle záněty.

5. Omezte pšeničné pečivo a bílou mouku.

6. Dávejte přednost ostrým, hořkým a trpkým jídlům, koření i bylinám.

7. Jezte raději lehká, teplá a suchá jídla a menší porce.

8. Přidejte si více zeleniny , přidejte více zelených salátů.

9. Vyhýbejte se sladkostem, sacharidy volte pomalé, tedy celozrnné a nebo bezlepkové obiloviny ( pohanka, žito, jáhly, kroupy, kukuřice, špalda). Cukroví a zákusky teď vyřaďte.

10. Vpusťte do života co nejvíce změn, nadšení, výzev a radosti. Chce to se vyburcovat k akci, volejte kamarády a pořádejte společná setkání . Pusťte se do nových projektů, přidejte na vůli a dotáhněte co jste v zimě nestihly.

11. Provětrejte doma prostory čerstvým vzduchem, slunkem, ukliďte si pořádně, vyhoďte věci nepotřebné a nevyužívané darujte dále potřebným.

12. Choďte co nejvíce do přírody a zapojte co nevíce svalů a kostí. Je ideální doba se pořádně potit, takže i saunování přijde vhod.

13. Udělejte si aspoň 1 den čas na detox celého zažívacího traktu. Tento den nic nejíte, pouze hodně pijete teplou vodu, můžete i nějaké hořké byliny přidat, např. šalvěj, oman pravý, hořec, pampeliškový kořen, kopřiva. K tomu aby se propláchla střeva a orgány se ráno vypije ve vodě smíchané 18g epsomské soli. Celý den se normálně člověk pohybuje, jen pozor na přetížení a přílišné aktivity během tohoto dne. První jídlo je až druhý den ráno, nejlépe uvařená bílá rýže ve vodě, s troškou ghí, můžete přidat ovoce a med, posypat skořicí. Druhý den jíme menší porce, protože zažívání se musí postupně nastartovat, enzymy se teprve tvoří a velké porce by organismus moc zatížili po detoxu. Stále pijeme teplou vodu, nejlépe co půl hodiny 3 doušky, které máme v termosce a to po celý den. I teplá voda takto stále popíjená pomáhá detoxikovat.

14. Jiná možnost detoxu je 5 dní jíst na snídani, oběd i večeři stále stejné lehké jídlo, nejlépe tzv. kičarí ( rýže, mungdahl, zelenina, koření( sůl , pepř, zázvor, římský kmín) , vařené ve vodě. A 6. den si udělat klystýr.

15. Nebo si zakoupíte 3 litrové láhve aloe vera 100%. Pijete každý den 50 ml smíchané ve vodě, nejlépe dopoledne. Aloe vera krásně tělo vyživí všemi potřebnými minerály a vitamínami a současně detoxikuje.

16. Můžete si každý den vyrobit čerstvou zeleninovou šťávu, např. směs mrkve, celeru a řepy s troškou zázvoru. Výborně to detoxikuje játra a krev. Nebo směs z řapíkatého celeru s okurkou.





93 zobrazení
bottom of page